Avansert elektronikk – midt i åkern`n!

     
De liker å jobbe fremfor å sitte flere år på skolebenken – nå! 23 år gamle Dragos-Ionut Antonie og 19 år gamle Jonas Fossdal, er begge en del av et lag på over 20 ansatte, men de er lærlinger på BioControl AS i Rakkestad.

Bedriften som har sitt utspring i en bondegård på Gautestad, har siden starten i 1991 bare vokst. – Det var faren min med landbruksteknisk bakgrunn som dro i gang dette og jeg tok over i fjor, forteller Signe Marie Jahren, og har i dag tre lærlinger i bagasjen.

Her, med kornåkre på alle kanter, er det utviklet en virksomhet innen landbruksteknikk. Ikke så rart med denne beliggenheten, kanskje, men det meste av de ferdigproduserte landbruksmaskinene, fulle av elektronikk, går til forsøksgårder i utlandet!

  • Vi er som en stor familie her på gården. Får jobbe med det vi er interessert i deilige omgivelser. Slipper bymas og bildur, sier Dragos som skal ta fagbrev i produksjonselektronikk. Han «kryper ned» i en innretning med hydraulikk og krettskort – og skrur. For på BioControl setter de sammen ulike komponenter til et elektronisk produkt. Egenutviklet programvare og innkjøpt elektronikk i en innpakning av mekanisk design blir til forskjellige typer landbruksmaskiner.

Mens Dragos begynte «sin karriere» på BioControl gjennom utplassering èn dag i uka, har lærlingkollega Jonas kommet rett til bedriften via TIP-linja. Hans mål er å bli CNC-operatør. Står og taster inn nye jobber på en maskin som skjærer ut profiler i metall for nye produkter. En helt ny CNC-maskin til mange millioner kroner er 19-åringens arbeidsplass. – Moro, hele tiden å lære noe nytt, sier Jonas som stortrives på BioControl.

 

Lærlingene, som er godt fornøyd med lønna, er med på mange ulike oppdrag, og blir derfor mer og mer verdifulle for bedriften. De både jobber og spiser ammen med de andre og har aldri følt noe «lærlingestempel».  Hjer på går`n er alle – alle!

 

 

BioControl AS

 

Faktaboks

  • Lager avanserte teknologiprodukter for landbruket
  • Omsetning: Ca. 40 millioner i Rakkestad
  • Antall ansatte: 21

Lærlinger: 3

1 på produksjonselektronikk, 1 på CNC og 1 på industrimekaniker