Kjempebra på Borregaard!

 

Maja Emilie fra Gildeskål i Nordland og Njord fra Bergen valgte det samme, nemlig kjemi-prosess. Det førte dem sammen som lærlinger på Borregaard – og i Østfold!

  • Å se alle tanker og rør, og en prosess på vei mot noe konkret, ja, det er kjempespennandes, slår Maja Emilie fast på nordlandsk. Med flere familiemedlemmer i industrien, var det nærmest bestemt at denne jenta skulle følge i samme fotspor.
  • En kjenning av faren min som jobber offshore – og en lærer, kom begge med go` ord om Borregaard og da ble det sånn. Og jeg er kjempefornøyd – etter drøyt ett år, sier Njord.

Borregaards 43 lærlinger fordeler seg naturlig nok på flere fag og retninger, og Maja Emilie og Njord som altså begge har valgt kjemi-prosess, jobber heller ikke på samme fabrikk. Borreggards bioraffineri i Sarpsborg består nemlig av 20 ulike fabrikker på et tre kilometer langt- og én kilometer bredt område. Maja Emilie er i bioetanol-fabrikken, som produserer innblanding til drivstoff basert på tømmerstokken. Njord er i vanillin-fabrikken og forklarer til venner og bekjente at han jobber med å produsere vanilje, som jo inngår i mange av våre dagligdagse forbruksvarer.

Maja Emilie er jo med på å dra opp jente-andelen på Borregaard. – Jeg merker at andre er var på meg, i positiv forstand, da. Jeg er veldig godt mottatt og fordi jeg ikke er så høy, får jeg alltid litt bistand når jeg skal opp i høyden, klukker Maja Emilie. Tone Horvei Bredal, kommunikasjonssjefen, liker det hun hører og bekrefter at bedriften er bevisst på å fremme kvinnekulturen – både i ledelse og i produksjon.

Skiftgang

Å gå fra skolebenken til å jobbe skift i en stor industribedrift er jo mildest talt en overgang. Særlig springskift, hvor det er tett mellom skiftene og lite tid til søvn. – Men jeg liker egentlig skift, fordi det jo gir mye fri og muligheter til å gjøre andre ting, også. Skiftplanen innebærer nemlig 18 dager fri mellom de ”tøffeste” skiftene.

– Jeg kan dra hjem til Bergen å snekre, skru på motorsykler og andre praktiske saker, sier Njord. Maja Emilie bruker også den lange fritida til å reise hjem å treffe familien. – I fjor jobbet jeg i jula og da ble det feiring i lag med andre lærlinger som også måtte være igjen i Sarpsborg – og det var veldig koselig, sier hun.

-Ja, for det å flytte fra Nordland til Østfold har gått greit? Jeg trives veldig. Østfold – er fint på sin egen måte, mener Maja Emilie, men må bare konstatere at hvis hun finner seg en søring kan det koste henne arven, he, he.

På Borregaard er det bare givende med gode instruktører som holder i lærlingeprogrammet med  faste grep. – Til jentene som lurte på om jeg bruker dagen til å skru hele tiden, er det bare å ønske dem velkommen for å se hvor spennandes vi har det. Sier Emilie! Her er arbeidet variert med rullering mellom fabrikk og driftssenter.

Borregaard

Faktaboks

  • Verdens mest avanserte bioraffineri
  • Ved bruk av naturlige, bærekraftige råmaterialer produserer Borregaard avanserte og miljøvennlige biokjemikalier og biomaterialer som kan erstatte oljebaserte produkter
  • Fabrikker og salgskontorer i 16 land i Europa, Amerika, Asia og Afrika
  • Omsetning Borregaard konsern: 4.6 milliarder NOK
  • Antall ansatte: Norge 750, verden 1100

 

  • Lærlinger: 43

22 på kjemi-prosess, 2 på industrirørlegger, 6 på industrimekaniker, 2 laboranter, 6 på elektro, 4 på automasjon og 1 på logistikk